allnews-epirus

Γιατί πρόωρες εκλογές στην Τουρκία;

Διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου προγραμματίζονται στην Τουρκία. Ποια είναι όμως τα κίνητρα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι πιθανές συνέπειες στα ελληνοτουρκικά;

Με μια πρώτη ματιά στον χθεσινό αιφνιδιασμό του κ. Ερντογάν μπορεί κανείς να πει ότι πίσω από την απόφαση πρόωρων εκλογών βρίσκονται οικονομικοί λόγοι. Η υποτίμηση της λίρας, το πάγωμα των επενδύσεων αλλά και η στασιμότητα στην αγορά είχαν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής. Εξάλλου το είπε και ο ίδιος.
Σίγουρα μετά τις εκλογές η οικονομία θα πάρει μια ανάσα. Ήδη και μόνο με την εξαγγελία είδαμε διορθωτικές κινήσεις στην αγορά. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι η συμμαχία με το κόμμα των Εθνικιστών που θεωρείται κλειδί για την επιτυχία εκλογής του κ. Ερντογάν ακόμη και από τον πρώτο γύρο, θα μπορούσε να κινδυνεύσει από σκευωρίες ή από μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα ακύρωνε τον πρόσφατο νόμο στον οποίο στηρίζεται αυτή η συμμαχία. Όπως είναι γνωστό, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει προσφύγει και ζητά την ακύρωσή του.
Στην πρόταση που έφερε στο προσκήνιο ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος κρύβεται και η ανάσα που θα πάρει πιθανότατα το κόμμα του, αφού το νεοϊδρυθέν «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Άκσενερ που αποσπάστηκε από το δικό του, μάλλον δεν προλαβαίνει να μετέχει στις βουλευτικές εκλογές. Η ίδια βέβαια η Άκσενερ μπορεί να είναι υποψήφια για την Προεδρία αλλά χωρίς αξιώσεις.
Η μικρή προεκλογική περίοδος πλεονέκτημα για τον Ερντογάν
Υποστηρικτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν
Υποστηρικτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως σε αυτή την συγκυρία που έφερε τις εκλογές όσο πιο κοντά του επιτρέπει η νομοθεσία, θα ρευστοποιήσει στο μέγιστο την επιχείρηση στο Αφρίν. Καθώς η πορεία στην Συρία με τις τελευταίες εξελίξεις στην καλύτερη περίπτωση είναι και πάλι απρόβλεπτη.
Ορισμένοι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να οδήγησαν τον κ. Ερντογάν στην απόφαση αυτή και οι φήμες για πιθανή πρόταση υποψηφιότητας που θα έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον πρώην Πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Ο κ. Γκιούλ την παρούσα στιγμή φάνταζε ως ο μόνος πιθανός αντάξιος αντίπαλος του σε μια εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία.
Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης βέβαια από τον κ. Γκιούλ θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη όσο κι αν είναι γνωστή η διαφωνία του με το προεδρικό σύστημα έτσι όπως νομοθετήθηκε. Οι παραδόσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν θα του επέτρεπαν να βρεθεί σε αντίθετο στρατόπεδο, υποστηρίζουν κύκλοι του κόμματος.
Η μικρή πάντως προεκλογική περίοδος που σαφώς δίνει πλεονέκτημα στον κ. Ερντογάν ίσως να είναι μια ελπίδα για να αποφευχθεί ένα θερμό καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά που είναι επικίνδυνα τεταμένα. Όλοι συμφωνούν πως μέχρι τις επικείμενες εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, αρά όσο πιο σύντομα γίνουν τόσο το καλύτερο. Γιατί οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μια παρατεταμένη ένταση είναι σαφώς περισσότεροι.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη