allnews-epirus

Φόβοι για προεκλογικές εντάσεις στην Ιταλία

Μια εβδομάδα πριν τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει εντάσεις. Πάνω από 3.600 αστυνομικοί κινητοποιούνται σήμερα στη Ρώμη με αφορμή προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

Italien Rom - Anti-Faschismus Demonstration (Getty Images/AFP/A. Solaro)
Το απόγευμα πραγματοποιούνται τρεις αντιρατσιστικές πορείες και μια συγκέντρωση του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.Εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων. Ο  ιταλός υπουργός Εσωτερικών Mάρκο Μιννίτι πάντως κάνει ό,τι μπορεί για να  μην επιστρέψει η χώρα του σε εντάσεις που να θυμίζουν τη δεκαετία του 1970.
Στο μεταξύ τα Πέντε Αστέρια γνωστοποίησαν ότι έχουν ολοκληρώσει την λίστα υπουργών για την κυβέρνησή τους σε περίπτωση εκλογικής νίκης τους στις βουλευτικές της 4ης Μαρτίου. Το μόνο που διαρρέει είναι ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες, αλλά και πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κίνημα του Μπέπε Γκρίλο. Με τον τρόπο αυτό ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι το κίνημά του μπορεί πλέον να κυβερνήσει.
Ανεδαφικές υποσχέσεις Μπερλουσκόνι
«Τρύπα» 80 δις θα δημιουργούσαν σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων οι προεκλογικές εξαγγελίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
«Τρύπα» 80 δις θα δημιουργούσαν σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων οι προεκλογικές εξαγγελίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Η απόφαση βέβαια για το ποια πολιτική δύναμη θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα. Και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια πολιτική δύναμη, κατά τον Ιταλό πρόεδρο, θα  μπορεί να εξασφαλίσει την  ψήφο εμπιστοσύνης της γερουσίας και της βουλής, αλλά και να εγγυηθεί μια σχετικά σταθερή διακυβέρνηση.   
Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις -οι οποίες όμως δεν δημοσιεύονται πλέον στις εφημερίδες- η κεντροδεξιά συμμαχία διατηρεί ουσιαστικό προβάδισμα με το 37% της πρόθεσης ψήφου. Αν αγγίξει  το 40%, μπορεί να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου Μποκκόνι του Μιλάνουυπολόγισαν στο μεταξύ πόσο κοστίζουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η μείωση των φόρων  (με ενιαία κλίμακα στο 23%) και η αύξηση των συντάξεων θα δημιουργούσε  «τρύπα» 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του ιταλικού κράτους.  O πρώην Καβαλιέρε όμως δεν πτοείται και υπόσχεται σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα ακόμη και στις νοικοκυρές
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη